Rólam

Üdvözöllek!

Kiss Anikó/ Mesterkozmetikus

Csodálattal néztem amikor édesanyám a szépségszalonban átváltozott, előnyös külső értékei percről-percre váltak láthatóvá. Akkor még varázslatként fogtam fel és mindent tudni akartam, miként lehet a mindennapok hölgyéből királynőt varázsolni. Ez a “mindent akarok tudni” a mai napig hajtóerőként dolgozik bennem. A kitartó elszántság meghozta gyümölcsét, előtanulmányaimat a Bókay János Egészségügyi Szakközépiskolában végeztem, majd érettségi után,  a Dallos Ida Szakmunkásképzőben sikeres kozmetikus bizonyítvánnyal engedtek a nagybetűs ÉLETBE.  Három év folyamatos szakmai gyakorlat elvégzése után 1985-ben mestervizsgáztam.
Több évtizedes pályafutásom alatt számtalan lehetőség adódott a maximális szakmai fejlődésemre, versenyeken jó helyezések elérésére, a sikeres évek segítették előrejutásomat. Szerencsés korban élek, mikor az orvostudomány rohamos fejlődése számos lehetőséget nyújt a kozmetikusoknak, munkájuk magas szintű elvégzésére.

Sejtek biokémiai működésének ismerete:
mindig ápolt bőr, legújabb fiatalító, feszesítő kezelések, finom molekula szerkezetű hatóanyagok bejuttatása a bőr legmélyebb rétegébe.

Cellulite megelőző szaktanácsadás, a már kialakult folyamat szakszerű ápolása (1993-ban elsőként alkalmaztam Budapesten a HIGH-CARE technológiát)

Karrier

Megjelent sajtó publikációk:

Ellite magazin:  Cellulite elleni High-Care speciális kabin és otthoni kezelések.
Budapest Plázs: nyári arc és testápolás, ragyogó-hódító smink ötletek nyárra.
Le journal francophone de Budapest: kozmetikai aktualitás, arany kezelés.
Time is money: magyar és angol nyelven a mai kor kozmetikai újdonságai.
Szépvilág Extra: szépségipar szakmai lapja, melyben a “Mestertippek” rovatában Ötletek a megújuláshoz című cikk jelent meg, 2011. Áprilisi számban

TV szereplések:  2001. Január RTL Club reggeli adás XXI.század lézer-technológia a kozmetikában, 2003. Március RTL Club reggeli adás szőrtelenítés lézerrel, 2010. RTL Club reggeli adás a tökéletes bőrtisztítás a szépségszalonban és otthon

2011. Október 18.-án Jean Orsolya műsorvezetésével a Fúzió Rádióban az Őszi bőrápolásról a kozmetikában készült riport

2011. December 6. Jean Orsolya műsorvezetésével készült riport

Mindenki számára a december az ünnepi készülődés jegyében zajlik. Milyen segítséget nyújthat ebben az időszakban egy kozmetikus, sminkes?

Kedves téma számomra a szeretet ünnepe.

Advent beköszöntével elkezdődik a készülődés, az ajándékok kiválasztása, a karácsonyi menü összeállítása, meghitt pillanatok, gyermek örömök és a sok  vidám téli program.

Nekünk kozmetikusoknak a feladatunk, hogy a  legszebbé varázsoljuk vendégeinket, és ha kell segítő ötletekkel is tudunk szolgálni a különleges alkalmakra ajándékutalvány formájában.

A finoman simogató bőrápoló kezelések teljes testi és lelki regenerálódást biztosítanak, felkészítik a bőrt a téli időjárás viszontagságaira, itt gondolok a nagy hőingadozásra, amikor a meleg helységből a hideg levegőre   kimegyünk, vagy fordítva és egy hirtelen sokk hatás éri bőrünket.

Javasoljuk a megfelelő öltözködést, sapka-sál-kesztyű-meleg kabát viseletét, hogy testünk hőmérsékletét optimalizálni tudjuk. Így a normál vérkeringést biztosítjuk a szervezetünk számára.

Milyen kozmetikai kezeléseket ajánlasz ilyenkor?

Az ajánlott kozmetikai kezeléseknek olyan hatóanyagokat kell tartalmazniuk, melyek a bőrt védő savköpenyt erősítik, nyugtatók, hámképző hatásúak, mint például:

madárberkenye, aloe vera,  allantoin, naspolya, körömvirág, a magas A-vitamin tartalmú karotta, búzacsíra-olaj, avokádó-olaj, narancsvirág-olaj,  szőlőcukorból nyert szorbit, Gamma linolénsav, mely sejtfal erősítő, hidratáló, öregedés gátló   hyaluronsav,  esszenciális aminosavak, melyek szervezetünk fehérjéinek fő alkotóelemei, ezért ránctalanító hatásúak, a kollagén rostok újjáépítését végzik.

A hatóanyagok bejuttatása a bőr mélyebb rétegeibe történhet a lelket nyugtató kézi masszázzsal, Ultrahang-kezeléssel, Mezotherápiával, oxigén-kezeléssel, rádiofrekvencia segítségével.

Ha valaki nem jut el kozmetikushoz vagy csak az utolsó pillanatban milyen tanácsokat tudsz adni az otthoni bőrápoláshoz? 

Az otthoni bőrápolás feladatait a kozmetikus szakember tanácsai alapján végezzük, mert a személyre szóló kezelés segít bőrünk egészséges állapotának megtartásában.

A mindennapos tökéletes letisztítás reggel-este, a napszaknak megfelelő tonikok, szérumok, krémek alkalmazása, a száj finom bőrének ápolása sheavaj tartalmú balzsammal, szemránckrém használata.

A kozmetikai kezelések feltöltő hatása után a hangulatot emelő programok, akár színház vagy operalátogatás, családi-baráti összejövetelek alkalmával a harmóniát sugárzó külsővel  számos dicsérő szavakban részesülhetünk. Talán most érkeztünk el az ünnepi hangulat fő témájához a szépítő, díszítő Smink készítéshez.

Milyen egy igazán ünnepi smink? Miben különbözik a hétköznapi sminkektől?

Ragyogás Csillogás minden mennyiségben, selyemfényű arcpirosítók, szemszínezők, szájfények

Mit értek ez alatt?

A tél smink trendje a homogén arcszín, a hangsúlyos szemöldök, a selyemfényű csillogó szemek, az élénk színű száj, műszempillák alkalmazása, strassz kövek minden színben, hogy még ragyogóbbá váljon a tekintet.

A trend színek: arany-burgundi-mély szürke-mély lila- meleg barna árnyalatok- indián vörös-mustár sárga-jade zöld, petrol kék.

De ne felejtsük el, hogy igazán milyen színstílushoz tartozunk, amit bőrünk-szemünk-hajunk természetes színe határoz meg.

Fontos a jól kiválasztott, egyéniséghez illő ruha szín.

Ezért ajánlom az ünnepi alkalmakra a szakember segítségét, hogy tökéletessé tegye a szépség iránti vágyakat.

Mi alapján tudjuk besorolni a négy alaptípus valamelyikébe? Milyen sminkelési tanácsokat tudsz adni általánosságban a különböző típusú hölgyeknek?

A tavasz típusúaknak:

a matt világos bézs alapozó harmonizál

a szem színezésére a fényes irizáló szemhéjporok, a színjátszó festék színei lehetnek, rózsaszín-halványkék- halványzöld-bézs-homok-lazac-kagylószín

a szem külső részére a mélyítés színei: padlizsán-csokoládé barna-jade zöld

szemkontúr ceruzák színei: meleg barna- petrolkék-jade zöld

száj színezése: bézs-lazac árnyalatú rúzsok, szájfény használata

Nyár típusúaknak:

irizáló, világos alapozó,

fényes, gyöngyház csillogású szemhéjpúder: ezüst, fehér, irizáló kék

a szem külső részére: mélykék, szürke, fekete, grafitbarna, kékeslila satírozás

szemkontúr színei: acélkék, szürke, fekete, sötétbarna, mélylila

a rúzs színei: gyöngyházfény, mely lehet málna szín, vagy barack  tónusúak

Ősz típusúak:

ennél az évszaknál igazán gazdag a színskála!

barnák meleg árnyalatai, a középaranytól az Ó aranyig a  tört fehértől a bézs árnyalatai, a rozsda, mély terrakotta,

burgundi, bordók selymes árnyalatai, mély zöld,

a száj színezése: narancsos, bézs, bordó

Tél típus:

a hideg színárnyalatok adják meg a tökéletes harmóniát. ezüst, fekete, csillogó fehér, lilásvörös, pink, acélkék, mélykék,

Milyen egyéb megszívlelendő tanácsod van még a hölgyeknek, hogy az ünnepekre még szebbek lehessenek?

Hasznos tanács még: a szép formára szedett szemöldök és annak színezése, az esetleges szépséghibák eltüntetése korrektor segítségével

A tartós smink már elérhető, kiváló minőségű, bőrbarát fixáló sprayket lehet megvásárolni a szakembereknél, vagy az erre szakosodott üzletekben.

Remélem ismét hasznos információkkal gazdagodtak a kedves érdeklődő hallgatók,

kívánok szeretetben gazdag békés karácsonyi ünnepeket.

Kiss Anikó – mesterkozmetikus, sminkes

Köszönöm a beszélgetést mesterkozmetikus szakértőnknek, Kiss Anikónak

Munkahelyeim:
– 1982-től 1985-ig az akkori Budapesti Állami Fodrászat
– 1985-től 1998-ig Divat Fodrász Szövetkezett Andrássy úti/Apolló Szépségszalon
– 1998-tól 2004-ig Anibelle Szépségszalon, melyet kisfiam
születésekor nyitottam
– 2004-től a Rod-Hair Szépségszalon a belvárosban
– 2012. Januártól Bank Center Irodaház, passzázs részen önálló kozmetika

-2016. November 14.-től- 2018. Február 10.-ig Hotel InterContinental Budapest, SzépségFórum fodrászat/kozmetika szalon

-2018. Március 1.-től Belvárosi Creatíve Studió/ 1054. Budapest, Bajcsy Zsilinszky út. 62